Afbeeldingen worden vaak vergeten voor het genereren van online verkeer. Vele SEO specialisten en webdevelopers laten nog steeds na dit goed te optimaliseren voor Google Afbeeldingen. Daardoor is er een grotere kans om hier in te scoren.

Iedereen weet dat goeie content die afgesteld is op gerichte zoekwoorden tot meer verkeer kunnen leiden op je website. Maar afbeeldingen worden hier zeer vaak over het hoofd gezien.

Hier vindt je een SEO-strategie waar je misschien niet onmiddellijk aan denkt of die je zelfs nog nooit gebruikt hebt.

 

Enkele Statistieken

Google heeft met bijna 95% in België, met voorsprong het meeste zoekopdrachten online (zie StatCounter).

Van deze zoekopdrachten gaat een vrij groot deel naar Google Afbeeldingen zoals u ziet in onderstaande afbeelding. Het is dan ook cruciaal om hierop te hameren en dit goed te krijgen.

 

Stats Voor Google Afbeeldingen

Google heeft voor 93,4% van alle zoekopdrachten in de VS en 96,1% van alle zoekopdrachten in de EU + VK

 

Google Afbeeldingen

Als u een nieuwe webpagina maakt, probeer dan altijd met originele afbeeldingen te werken. Je kan altijd van die saaie en soms wel dure stockfoto’s gebruiken maar bezoekers zoeken een persoonlijke band.

Mensen zien veel liever een persoonlijke foto van jouw en je team dan van een model op een stockfoto.

De afbeelding moet ook relevant zijn aan het onderwerp van uw pagina. Zet de afbeelding dan ook bij een relevante tekst. Of als u de afbeelding als inleiding wil gebruiken, zet u ze bovenaan op de pagina.

 

Optimaliseren Voor Google

Zoals hierboven uitgelegd, is het dus extreem belangrijk om je foto’s te optimaliseren voor Google Afbeeldingen. Toch als u er extra bezoekers en potentiële klanten mee wil bijwinnen.

Dus Google gebruikt omschrijvingen, labels en metagegevens voor indexeringsdoeleinden. Vandaar dat deze elementen belangrijk zijn voor Google bij het identificeren van uw afbeelding. Maar ook de context waarin deze wordt gebruikt.

Bovendien geeft een betere indexering ook een betere ranking in de zoekresultaten.

En laten we zeker niet vergeten dat zoekresultaten ook vaak beeldresultaten opleveren. Veel zoekopdrachten hebben een beeldintentie, dan biedt Google zoiets als dit aan:

 

Google Afbeeldingen In Zoekresultaten

Een voorbeeld van de Google Afbeeldingen in de zoekresultaten.

 

In het bijzonder zijn er 5 manieren om de afbeeldingen op uw site te optimaliseren voor Google Afbeeldingen:

 

1. Optimaliseer De Bestandsnaam

Google kan de dingen die op je afbeelding staan niet aflezen. Daarom is het belangrijk om alle mogelijke informatie mee te geven. De bestandsnaam van uw foto is zo een plek waar men info over de afbeelding kan meegeven.

Wanneer u uw afbeeldingen een naam geeft, moet u goed nadenken over wat iemand intikt in Google om naar deze afbeelding te zoeken. Is het een foto over uw product of dienst? Is het een foto een plaats of dier?

Gebruik uw bestandsnaam om precies te beschrijven wie en wat op de afbeelding staat.

 

Goede Voorbeelden

bedrijfsnaam-grote-markt-halle.jpg
verse-broodjes-met-kip.jpg

Slechte Voorbeelden

051499776_489.jpg
bedrijfnaamgrotemarkthalle.jpg
bedrijfsnaam grote markt halle.jpg

Dus:

  • Gebruik woorden en geen onbeduidende tekens en cijfers
  • Plak niet alle woorden tegen elkaar
  • Gebruik nooit spaties
  • Gebruik koppeltekens
  • Pomp niet alles vol met uitsluitend zoekwoorden

 

2. Tag Uw Afbeeldingen

Voorzie de afbeeldingen van de nodige tags zoals de alternatieve tekst of beter bekend als de “Alt Tag”. Deze tag is aanvankelijk bedoeld om een tekst weer te geven als de afbeelding niet aan de bezoeker kan worden getoond. Maar ook Google gebruikt dit om de afbeelding te omschrijven.

Daarna kan je de titel voor de afbeelding meegeven. Dit is de tekst die in een tooltip verschijnt wanneer iemand over uw afbeelding scrolt met de muis.

Onder de afbeelding is het mogelijk om een onderschrift in te vullen. U kan dit hier in dit artikel ook zien, de kleinere tekst onder de afbeeldingen. Dit is niet altijd verplicht als je geen tekst onder je afbeelding wil natuurlijk.

De omschrijving is niet zo belangrijk en over het algemeen, kunt u dit gewoon leeg laten.

Je kan dit allemaal doen in code zoals HTML. Of je kan er voor kiezen om via een WordPress systeem te werken.

Hieronder een voorbeeldje van een afbeelding waarvan alle tags ingevuld zijn met WordPress.

Afbeeldingen Optimaliseren Voor Google

Afbeeldingen Optimaliseren Met Tags Voor Google Via WordPress

 

3. Geef Afbeeldingen Een Goede Context

De belangrijkste indicatie voor Google is misschien wel de tekst die u in de omringende omgeving meegeeft. Neem daarin een paar variaties op van de zoekwoorden van deze afbeelding.

Hoewel Google de tekst van de hele pagina in aanmerking neemt bij het beslissen hoe hij uw afbeelding zal rangschikken, is de tekst direct voor en na de afbeelding de belangrijkste.

 

4. Verklein De Bestandsgrootte

Om de bestandsgrootte van de afbeelding te verkleinen moet je het juiste bestandstype kiezen.

Upload de exacte afmetingen die u nodig hebt om op de grootste schermen af te beelden.

Comprimeer zoveel als je kunt zonder dat de afbeelding een significante kwaliteitsdaling ondergaat.

Selecteer het juiste bestandstype

Is het een foto, gebruik jpg. Is het een logo, is kwaliteitsdaling absoluut onaanvaardbaar of is de afbeelding transparant, gebruik png. Animatie of beweging in de afbeelding, gebruik gif.

Upload de exacte afmetingen

Als de foto op uw blog maar 800 pixels breed is, upload de foto dan ook in deze breedte. Vul ook de afmetingen in met de HTMl code van de afbeelding.

Afbeelding correct comprimeren

Je kan je afbeelding behoorlijk inkrimpen zonder afbreuk te doen aan de beeldkwaliteit met behulp van compressietools. Hiervoor bestaan enkele online tools die je gratis mag gebruiken. JPEGmini voor jpg, TinyPNG voor png en ezGIF voor gif.

In Photoshop is dit automatisch ingebouwd en kan je de kwaliteit van de afbeelding zelfs zien als je ze naar beneden doet.

Afbeelding Comprimeren Met Photoshop

Hoe Je Een Afbeelding Met Photoshop CC kan Comprimeren

 

5. Voeg Afbeeldingen Toe Aan De Sitemap

Hiervoor kan u de afbeelding info rechtstreeks toevoegen aan de code op uw sitemap volgens de richtlijnen van Google. Dit zal er voor zorgen dat Google de afbeeldingen opneemt in de zoekresultaten van de Google Afbeeldingen.

 

Conclusie

Afbeeldingen zijn zeer belangrijk als u wat meer geavanceerde SEO technieken wil gebruiken. Zeker nu afbeeldingen via Google meer en meer opgezocht worden.

Vele SEO specialisten en webdevelopers laten het nog steeds na om dit te optimaliseren. Meestal is dit omdat ze er niet te veel tijd in willen steken en hun pagina al met andere middelen geoptimaliseerd hebben voor zoekmachines.

Daarom is het genereren van verkeer via Google Afbeeldingen zo krachtig en zo eenvoudig.

Statistieken en inspiratie gehaald bij:
NeilPatel
SparkToro
StatCounter
Undullify
Yoast SEO